1. SINIF STAJINDA NELER YAPTIK ?

Merhaba,

Sizin isteğiniz üzerine stajım hakkında bilgi vereceğim :)

Stajınız olacağı zaman hocalarınız size detaylı bilgi verecektir zaten. Her okulun ve hocanın kendisine göre sistemi oluyor ben bizimkisi nasıldı ondan bahsedeceğim şimdi.

Biz staja 2. dönemde  çıkmaya başladık. İlk olarak bizi bilgilendirme amaçlı dönemin başında hocalarımız ders tarzı bir şey yaptılar. Staja öyle boş felan gitmiyor muşuz meğerse, bir dosyamız oluyormuş. Bu dosyayı nasıl kullanacağımızı felan anlattılar. Daha sonra stajda neler yapacağımızı, neleri yapmamamız gerektiğinden bahsettiler ve birde kurallardan. Ne renk ayakkabı giyeceksiniz, kıyafetlerinizi ütülü gelin gibi. 

Stajımız haftada 1 gün oluyordu. Sabah saat 08:00 de başlayıp akşam saat 16:00 da stajı bitiriyorduk. Yemek molasını da staj yaptığımız servisin düzenine göre belirlenen saat aralığında çıkıyorduk. Bu şekilde 12 hafta staj yaptık.

1. sınıf meslek dersi konuları hemşirelik uygulamaları  ile alakalı olan konulardı, bundan "1. Sınıfta Hangi Dersleri Görüyoruz?" yazımda bahsetmiştim. Staj hemşirelik uygulamalarından oluşuyordu. Yani nedir bunlar; İntramuskuler enjeksiyon, subkütan enjeksiyon, ilaç hazırlama, serum setleme...... gibi şeyler. Bu yüzden biz hocaların isteği üzerine kadın doğum servislerine verilmedik. Kontenjan yetmediği zaman mecbur olarak çıktık ama genel olarak hemşirelerin yanında staj yaptık. Bizim stajda yapmamız gereken; hemşireler öğrendiğimiz uygulamaları nasıl uyguluyor, uygularken neler yapıyor, nelere dikkat ediyor gibi şeyleri gözlemlemekti. Tabi bazı şeyleri mesela damar içine verilen ilaç uygulamalarını izin alarak ve hemşirenin kontrolü dahilinde yapabiliyorduk buna izin vermişti hocalarımız.

 
Serum setleme malzemleri


Her gün istisnasız serviste yatan hastaların tansiyon, nabız, solunum birde katater (serum verilen yer) kontrolü oluyor. Tek stajer siz veya sizlerseniz bu uygulamaları hep siz yapıyorsunuz. Başta güzel geliyor ama sonraları çok sıkıcı oluyor çünkü "sadece bunun için miydi staj?" diyebiliyorsunuz. Özellikle serviste 15 e yakın oda,  her odada da  3-4 hasta olduğu zaman. Neyse neyse bunu zaten yaşarsanız beni daha iyi anlayacaksınız, bu iç karartan stajerlerin kanayan yarasını daha fazla uzatmayacağım (:D).

Haftalar geçtikçe sizin gözünüz bazı şeylere alışıp, özgüveniniz geldikçe he bir de hemşirenizin öğretmeyi seven biri olduğunu anladıkça "uygulamaları gözlemlemekte bir yere kadar canıııım" diyip, "hemşire hanım bir daha subkütan vurursanız bunu sizin kontrolünüzde ben vurabilir miyim" ler başlıyor.
Şuana kadar vital bulgular( tansiyon, nabız....) dışında subkütan enjeksiyon, katater çıkarma, idrar sondası çıkarma gibi basit ama sizin o zamanki bilginizle kompleks olan şeyleri yapma kısmetim olmuştu :) Genellikle hemşireler gergin oluyorlar. Onların gergin olmayan anlarını kollayın. Sizin istekli olduğunuzu gördüklerinde uygulamayı yaparken anlatmaya başlarlar. Benim yaptığım şeylerden biri onlara sormadan arkalarından gidip izlemek oluyordu. Genel olarak konuşmayı pek sevmiyorlar. 

Birde genellikle bizim okulun öğrencilerinin yaptığını gördüğüm "anamnez doldurma" meşakkati vardı. Sadece bizde görmem hiç üniversite 1. sınıflara denk gelmediğimden olabilir bilmiyorum. Staj dosyasının yanında hazırlanmış, hastanın bilgilerini ve günlük yaşam aktivitelerini sorgulaya bileceğimiz sorulardan oluşan dosya gibi bir şey bu anamnez. daha sonra doldurduğumuz yaşam aktivitelerinden hastaya hastalığı hakkında bir hemşirelik tanısı koyuyorsunuz.


Biz bu kitaptan yararlanmıştık tanı koyarken

Staja boş çıkmıyor muşuz derken anamnez, tanı koyma ve staj dosyasından bahsetmek istedim aslında. En keyifsiz kısmı belkide bu. Ama en öğrenmemiz istenen kısımı da buydu malesef ki.

Yukarıda kadın doğum servislerine verilmedik demiştim ama kontenjan yüzünden bir grup gitmişti, bizde değişik servisler görmemiz adına gruplar arasında rotasyon oluyordu. Bu herkese denk gelmedi. Ama bana 1. sınıfta doğum görmek nasip oldu tam 3 tane normal spontan doğum gördüm :) Hiç korkmadım aksine çok meraklı bir şekilde izledim. mucize gibi bir şeydi, buna kelimeler kifayetsiz gerçekten.

Buda bir doğum seti
  
Benim stajım hakkında anlatacaklarım bu kadardı. Sorularınız olursa her zaman olduğu gibi yorum bıraka bilirsiniz. Ayrıca benden istediğiniz diğer yazı konularını da belirtmeyi unutmayın.


Kendinize iyi bakın :)

Yorumlar

  1. Bende ebelik öğrencisiyim ve bu yazdıklarınız gerçekten duygularıma tercüman oldu böyle ebelik derken yüz buruşturmalar oluyor ama ne kadar mucizevi bi ve gizemli bi olay olduğunun farkında değiller siz bilgilendirmeye devam ederseniiz çook sevinirim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devam etmeye çalışıyorum, baya ara veriyorum farkındayım ama yoğunluk aldı başını gidiyor :) desteğin için teşekkürler

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANATOMİYE NASIL ÇALIŞTIM? ANATOMİ NASIL BİR DERS?

EBELİK Mİ - HEMŞİRELİK Mİ? BENİM TERCİH DÖNEMİM NASILDI?