PLASENTA MAKETİ YAPIMI







Herkese yeniden merhabalar

Size bu yazıda, çok meşhurlaşmış amigurumi örgüyü mesleğimizde nasıl kullanabiliriz, onun bir örneğini gösteriyor olacağım. 
Plasenta ve amniyon zarını temsil eden bir maket yapmaya koyuldum, ve adımlarını da yapmak isteyenler için bloglamayı düşündüm. Yalnız biraz geç aklıma geldi, örgüyü başından beri çekmedim fakat birleştirme aşamasından itibaren her şeyi fotoğraflamaya çalıştım.

Bu maketi istediğiniz her yerde eğitim amaçlı kullanabilirsiniz. Yazının faydalı olmasını umuyorum.

O halde başlayalım.



                               Malzemeler: bordo ve mavi ip, 3 numara yün tığı, tül, elyaf ve çıtçıt

ÖRGÜ AŞAMASI


Kendiniz için hangi ip uygunsa onu seçebilirsiniz benim için tüylenmesi sorun olmadığından ben sıradan bir patik ipi kullandım (100 gr), çok tercih edilen pamuklu ip almadım. İlk olarak umblikal kord ve plasentamızı amigurumi yöntemi ile öreceğiz, bunun için başlangıç videolarını youtube’dan izleyebilirsiniz, hiç zor değil inanın ben ilk defa denedim, ve gayet iyi oldu. Amigurumi yönteminde sihirli halka denilen 6 ilmek ile başlıyorsunuz ve her sıra 6 nın katları şeklinde artarak gidiyor sonunda da altıgen bir şekil çıkıyor.





Maternal Plasenta Yüzü: Sihirli halka ile başladım ve her ilmeğe 2 kez sık iğne yaparak arttırdım, daha sonra 1 ör 1 arttır, 2 ör 1 arttır, 3 ör 1 arttır diye 23 ör 1 arttıra kadar geldim, son 2 sırayı hiç arttırmadan ördüm, bunu köşeleri ovalleştirmek için yaptım ve örgüyü sonlandırdım (çapı 21 cm).








Umblikal Kord ve Fetal Plasenta Yüzü: Bunu ayrı ayrı örüp dikmek istemediğim için önce umblikal korddan başladım ve devamında ilmek sayımı arttırarak fetal yüze geçtim. Umblikal kord için yine sihirli halka 6 ilmek ile başladım, hiçbir şey yapmadan 63 cm olana kadar ördüm. İstediğim uzunluğa ulaşınca da zaten 6 ilmek olduğu için üzerinden tıpkı maternal plasenta yüzünde nasıl ördüysem o sırayı takip ettim ve örgüyü bitirdim.







Umblikal Arterler: Arterleri annemden öğrendiğim ip bükme yöntemi ile yaptım. İp bükme yöntemi şu şekilde, istediğiniz boyutta ipi kesiyorsunuz ve 2 kişi karşılıklı ipin uçlarını alıp zıt yönde çevirerek bükmeye başlıyorsunuz. Kıvrılmaya başladığında da uçları birleştirip ipin ortasından tutarak düzleşmesini sağlıyorsunuz. Açıkta olan uca geriye düzleşmemesi için düğüm atın. Ben 1 arter için 170 cm mavi ip kullandım.

iplerin bükülmüş hali


Arterleri hazırladıktan sonra iş onları sarmaya geldi. Büktüğüm iplerin ortaladığım yönünü kordon uç kısma getirerek bir iple oraya sabitledim. Sıkı bir şekilde ve istediğim boğum görüntüsünü aldığım aralıkta sarmayı sürdürdüm ve sonunda yine bir ip ile sabitledim. Fazla kalan kısmı kesmedim, onları mavi ip ile fetal yüze damarlanma görüntüsü vererek diktim.

Fotoğraf kolajını aşağı ekliyorum.



Nereye hangi dalları ekliyeyim diye karar vermek zor oldu, bu yüzden size bitmiş halinin büyük fotoğrafını ekliyorum 😊


DİKİM AŞAMASI

Şimdi ise sırayla kordon zarı, fetal yüzün zarı ve büyük amniyon zarını yapmaya geldi. Bunun için herhangi düz bir tül yeterli, boyut olarak ne kadar tül aldığımı bilmiyorum, çünkü parçacıdan aldım. Ben kordon için 8x65, fetal yüz için 20x70, büyük amniyon zarı için ise 70x90 olacak şekilde tül kullandım.


Kordon zarı için kestiğim tülü, 65 cmden ikiye katlayarak, bir ucu acık olacak şekilde kenarlarını diktim ve dikiş içte olacak şekilde çevirdim.

kordon zarı
Fetal yüz için kestiğim tülü 70 cm olan bir kenarından 2 cm içeri katlayarak diktim, sonra 2 cmlik dikişler dışta kalacak şekilde ikiye katlayarak kısa kenarlarını birleştirip diktim ve dikişleri içine çevirdim. Yine ip bükme ile yaptığım ipi geçirerek büzmeyi sağlamak için 2 cm katladığım kısmın iç yüzünden yan dikişe yakın taraflarından delikler açarak ipi geçirdim.

fetal yüz zarı

Büyük amniyon zarı için ise, tülün boyu 45 cm olacak şekilde ikiye katladım, yani çift kat kullandım. Yine bükülmüş ipi geçirmek için kat yerinin 1 cm uzağından diktim. Yanlarını birleştirip Fransız dikiş tekniği ile temiz dikiş yaparak kapattım. 


büyük amniyon zarı


Bütün materyalleri tamamladığımıza göre geriye birleştirmek kaldı.


Kordon zarını geçirdikten sonra fetal yüzün zarını taktım ve ipini bağladım, kalan kısımları altına kıvırarak iğne ile sabitledim. Dikişleri 3. ilmek hizasından geniş aralıklarla diktim, çünkü bunu sonradan söktüm. Büyük amniyon zarını ise ters çevirdim ve maternal yüzdeki örgünün tersine iğne ile sabitledim.



Daha sonra parçaları üst üste koyarak dikmeye başladım.

Bunu şu şekilde yaptım. Fetal zarı dikişle sabitlediğim için kaymadığından yukarıdan büzdürdüğüm ipleri açtım ve büyük zar ile onu kenara doğru getirerek avucumda topladım. Bu şekilde iki örgü tarafa da kolayca ulaşabildim. Dikişi 1. ilmek hizasından sık aralıklarla olacak şekilde ilerlettim. İlerledikçe sabitlediğim iğneleri çıkardım ve 1 kenar açık kalıncaya kadar diktim. Sonra elyafları doldurdum ve tüllerin hizasına bozmadan son iğneyi çıkararak son kenarı da kapattım. Elyafları güzel bir şekilde kenarlara doğru dağıttım, ne çok şişkin ne çok alçak olacak şekilde doldurdum.


bu şekilde üst üste koydum

zarları kenara topladım

1. ilmekten diktim
Ve dikme işlemi de bittiğine göre, maketimize son bir "bağlanma"yı sağlayacak dokunuşu yapmaya geldi sıra. Çıtçıt. Evet çıtçıt bu işin en püf noktası 😀 bebişsiz plasenta, plasentasız bebiş olmaz. O halde dikelim bakalım çıtçıtı.

çıtçıt
Ve evet maketimiz bitti. Umarım anlaşılır olmuştur. Şimdi sergileme vakti, tamımını yansıtmaya çalıştığım fotoğraflar aşağıda.

elyaf doldurulmuş hali

dışarıdan görünüşü

💞

içeriden görünüşü

💜


Yapacaklara kolaylıklar 🙋





instagram: @birebeninguncesi
mail: birebeninguncesi@gmail.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1. SINIF STAJINDA NELER YAPTIK ?

ANATOMİYE NASIL ÇALIŞTIM? ANATOMİ NASIL BİR DERS?

EBELİK Mİ - HEMŞİRELİK Mİ? BENİM TERCİH DÖNEMİM NASILDI?