KİTAP ÖNERİSİ -1-







ELLERİ TILSIMLI Modern Türkiye'de Ebelik - Gökçen Beyinli

Bu kitabı bilenleriniz olabilir aranızda. Ama ben çoğu kişinin bilmediğini düşünüyorum. Kitabı tavsiye üzerine geçen sene almıştım. Birlikte aldığım arkadaşlarım kitabı çok sıkıcı bulmuşlardı. İtiraf ediyorum bende öyle. Bir yıldır rafta duruyordu. Daha sonra yaz tatili bahanesi ile okuyunca hiç de öyle olmadığını fark ettim. 


kitabın kapağı bu şekilde

“ Yola çıkarken, sadece ebeler hakkında bir çalışma vardı aklımda. Ama yazılı kaynaklar sözlü tarih görüşmeleri ile birleşince, Türk modernleşmesinde kadın tarihinin bugüne dek gözden kaçırılan, hatta görmezden gelinen konularına temas eden bir çalışmaya dönüştü.”

Kitabın arka kapağında böyle bir not var. İçeriği tam olarak böyle. Yazılı kaynaklardan alıntılar, yazarın kendi yorumu ve geçmişin ebeleri ile yapılan sözlü tarih görüşmelerinden kesitlerle donatılmış.

Ben başta çok sıkılmıştım okurken. Aslında kitabı inceleyip almadım. İçeriğinde nasıl bir anlatım var bilmiyordum. Neredeyse tüm sayfaların alt bilgi kısmında, cümlelerin alıntı yapıldığı yerler rakamlarla eklenmiş. Ben cümleyi okuyup hemen alttaki kaynak kısmına geçip daha sonra tekrar kaldığım yerden devam ediyordum ve resmen başım döndü, kafam karıştı. Bu nedenle sıkılmıştım ama bu alışık olmadığımdan kaynaklı. İsteyen alt kısmı okumaya da bilir tabi ben meraklı olduğum için okudum. Sonrasında o okuma tarzına alıştığım için sıkılmadım.


içerisinden bir fotoğraf
içerisinden bir fotoğraf


Kitap toplam 285 sayfadan oluşuyor buna kaynakça dahil.
İçindekiler kısmındaki konu başlıkları şu şekildeler;

A.      EBELİĞİN GERİLEMESİ ve DOĞUMUN MEDİKALİZASYONU
1.       Bağımsızlığı Kaybetmek: Ebeler ve Eğitim
2.       Halkı Aydınlatmak: Devletin Temsilcisi Olarak Ebeler
3.       Doğumla İlgili Reformların Günlük Hayattaki Etkileri

B.      “ELLERİ TILSIMLI, AĞIZLARI DUALI KADINLAR”: EBELERİN DÜNYASI
1.       Ebeliğin Yakın Tarihi
2.       Doğum Alanında Ebeler
3.       Sosyal Hayatta Ebeler

SONUÇ: YENİDEN BAĞIMSIZ OLMAK
               

Daha sonra ekler ve kaynakça geliyor. Ekler kısmında da belirli yıllar arasındaki belirli konular üzerinden istatistikler verilmiş.



örnek bir ek sayfası

Bence kitap düz okuyup geçilmemeli, verilen bilgiler oldukça değerli. Ana fikirleri anlamaya çalışıp mutlaka altını çizmeli okuyan kişi, özellikle ebe ise.
Ben bu kaynağın güncel zamandaki ebelik öğrencilerinin ufkunu açacağına, hatta onların gelecek için bir hedef koymalarında öncü olacağına inanıyorum.

Daha önce hiç kitap yorumlamamıştım. Umarım tatmin edici olmuştur. Birde "yorum yap" kısmından anonimi seçerek blog yazılarına yorum bırakabilirsiniz. İstediğiniz başka bir yazı konusu varsa lütfen belirtin.



Okuduğunuz için teşekkür ederim.

instagram: birebeninguncesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1. SINIF STAJINDA NELER YAPTIK ?

ANATOMİYE NASIL ÇALIŞTIM? ANATOMİ NASIL BİR DERS?

EBELİK Mİ - HEMŞİRELİK Mİ? BENİM TERCİH DÖNEMİM NASILDI?