EBELİK BÖLÜMÜ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ? -1-






Ebelik bölümünün geleceği nereye gidiyor ?

Herkes olumsuz bir şey söylüyor kafam karışık?

Ataması ne durumda?

Tercihlerimde hangi üniversiteyi tercih etmeliyim?


………..



Hepimiz biliyoruz ki internet klavyeyi alan herkesin yazdığı bir mecra. İnternette ebelik bölümü ve mesleği hakkında olumlu olumsuz bir sürü şey okuyabilirsiniz. Ne kadar doğru ve yanlış bilemeyiz. Bir mesleği edinirken onun geleceğini düşünmek zorundayız evet.  Ama bildiğimiz ve unuttuğumuz bir şey var. Sağlık alanı her zaman canlılığını koruyacak. Bunun farkındaysak hayalini kurduğumuz ya da orada ben olmalıyım dediğimiz mesleğin arkasından gitmeliyiz. Sürekli meslek diyorum, çünkü iş olarak görmeyin yani para karşılığı yapılacak bir şey değil maalesef ebelik mesleği, bu gözle bakıp alana çıkarsanız hayal kırıklığına uğramanız kaçınılmaz, katlanamaz hal alıyor gördüğüm kadarıyla. Saatleri sayıyorsunuz. Severek yapıldığında ise geleceği ne durumda umurunuz da bile olmuyor. Hele ki o söylendiğinde yüz buruşturulan ebelik mesleğini yükseltmeyi hedef edindikten sonra, karşınıza gelen kimseyi duymuyorsunuz. Gerçekler bambaşka diyenleriniz olabilir, ama benim dinlediğim hikayeler ve örnek gördüğüm bir sürü ebe var şuan Türkiye de.  Neden bunlardan biride biz olmayalım? Neden bölümü okurken ya da bu mesleği severek yaparken bizim önümüzdeki asıl ebeliği unutturan ve yaşatmayan engelleri kaldırmayalım? Bir mesleğin geleceğini ve kendisini yüceltmek sadece onu sahiplenenlerin elinde unutmayın. Bu meslek illa ebelik de olmayabilir, ben kendi mesleğim adına yazdığım için onun üzerinden gidiyorum. Bahsedilenlerin aksine benim gördüğüm kadarıyla ebelik şuan ilerliyor. Bu konu için ayrı bir yazı planlıyorum, bahsetmek istediğim şeyler var.

Atama konusunda bende sizin gibi bir şey bilmiyorum. Çünkü hala öğrenciyim ve KPSS sürecinde değilim. Zamanı gelince onları da öğrendiğim kadarıyla aktarmaya çalışırım.

Hangi üniversitenin tercih edilmesi konusuna gelecek olursak, her üniversite hakkında bilgim olmadığı için bir fikir veremiyorum size, ama tavsiye edebileceğim şey, buna ne kadar ulaşabilirsiniz bilmiyorum, bölüm başkanı yahut eğitim verecek hocaların ebelik bölümünden mezun olmuş olması veya ebe olarak çalışma geçmişinin olması önemli bir faktör diye düşünüyorum. Nedeni  ise gözlemlediğim kadarıyla, asla yargılamak ve küçümsemek değil, hemşire hocalar çoğunlukta olursa eğitiminizde hemşire gibi yetişiyorsunuz,  yani onlar bunun üzerine eğitim alıp bunun üzerine eğitim verdiği için “EBE” ruhunu size empoze edemiyor. Bu gayet doğal tabi.
İşte gerçekler bunlar ki maalesef ebeleri gerçek ebe olarak yetiştirecek akademisyen boşluğu bol bol var. Bu konu bile mesleğin geleceğine dokunan bir konu. Aynı zamanda bizler için bir çalışma alanı açıyor, tabiî ki belirli bir tecrübe kazandıktan sonra akademisyenliğe geçiş yapılabilir. Hocalar hakkında üniversitelerin sitelerinden eğitim kadrosu kısmındaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.


Hasılı konuşacaklarım şimdilik bu kadar, hoşça kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1. SINIF STAJINDA NELER YAPTIK ?

ANATOMİYE NASIL ÇALIŞTIM? ANATOMİ NASIL BİR DERS?

EBELİK Mİ - HEMŞİRELİK Mİ? BENİM TERCİH DÖNEMİM NASILDI?