EBELİK Mİ - HEMŞİRELİK Mİ? BENİM TERCİH DÖNEMİM NASILDI?



Şimdi size benim tercih dönemimden ve ebeliğe geldikten sonra bölüm hakkındaki keşfettiklerimden bahsedeceğim.
Sağlık alanında olmak benim üniversite hazırlık döneminden beri istediğim bir şeydi. Çok uç bir liseden mezun olmadığım için puanım birçoğuna yetmiyordu. Hemşirelik istiyordum bende puanı düşük gelen birçok kişi gibi. Toplam 7 tercih yapmıştım ve 5. tercihim geldi.  5. tercihten öncekilerin hepsi hemşirelikti ve ebeliği de son 2-3 gün içinde son tercihlere eklemiştim.  Bölüm hakkında bir şey bilmiyordum sadece eklemeden önce araştırma yaptım ve istediğim bilgileri bulamadım. Okul başladıktan sonra kafamdaki sorulara anca cevap bulabildim. Ve git gide ebelik mesleğini iyice tanıdım, tanıdıkça sevdim. Bunun tek sebebi benim bölüm başkanım aynı zamanda da hocam olan insandır. Ve fark ettiğim en önemli şeylerden biri kesinlikle ebelik okuyacaklar için başındaki insanların çok önemli oluşu. Çünkü önce size bu mesleği öğreten kişinin mesleği sevmesi, benimsemesi gerekiyor. Yoksa o ruhu alamazsınız. Ama bu gittiğiniz her okulda ebe ruhunu alamazsınız demek değil. Bunun farkına etrafınızdaki meslektaşlarla varabilirsiniz. İlla hocanın bilgilendirmesi şart değil, ama önemi çok. Ana fikir ne okuduğunuzu ve ne olacağınızı bilmek, onun ne anlam ifade ettiğini görmek.


NEDEN TOPLUMDA EBELİK DÜŞÜK GÖRÜLÜP HEMŞİRELİK DAHA YÜKSEK GÖRÜLÜYOR?
Açıkçası ikisi de birbirinden zor ve kutsal meslekler benim gözümde. İkisi de insan hayatı. Tek farkları yaptıkları işler ve yüklenilen sorumluluk. Eğitim sistemimizde puanlama ile seçim yapıldığı için, bölümlerin en düşük puanlı olanı en kötüymüş gibi algılanıyor ama HAYIR. Bu öğrencilerin toplum içinde farkındalık kazanmış meslekleri seçişine göre kalıp alıyor. Yani bir FTR bölümüne giden kişiler o puan ile hemşireliği seçseydi şuan FTR hemşireliğin altında bir puan olacaktı beklide, ama bazı bölümlerin standart puanları da oluyor tabiî  bunlar hakkında net bir bilgim yok sadece örnek verdim. Ve neden ebelik hemşirelik ile kardeş meslek olmasına rağmen daha düşük puanda umarım anlatabilmişimdir. Ayrıca geçmişte yapılan ebelerin hatalı davranışları sonucu, ebeler kötü ve işe yaramaz algısı toplumda mevcut ne yazık ki.


HEMŞİRELİK BÖLÜM İSTİYORUM AMA PUANIM YETMİYOR EBELİĞİ SEÇMELİ MİYİM?
Öncelikle iki bölümünde çalışma hayatında neler yaptığını iyi bilmelisiniz. Bence olaya atama-maaş diye bakmayın, çünkü gelişmiş kişiler her zaman daha çok ilerler hem maddi hem manevi. Bunlar size sürekli söylenen şeyler ama işin içine girince emin olun anlıyorsunuz. ASIL EBELİK NEDİR? Adlı yazımda ebeliğin görevleri ve çalışabileceği yerlerden bahsetmiştim. Bunları okursanız belki karar vermede işinize yarayabilir. Bana göre burada seçiminizi ilginiz ebeliğe varsa yapın. Yani hemşireliğin neler yaptığını, ebelikten ayrılan yönlerini tam olarak biliyorsanız ve ben doğuma girmek istemiyorum, ben lohusalara bakım vermek istemiyorum, doğum öncesi bakım vermek bana göre değil diyorsanız, Kısaca hayaliniz hemşirelik dallarındaki bölümlerde çalışmak ise, ebeliğe puan mağduru olarak gelmek sizin hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Örnekleri çok fazla mevcut.


DOĞUMDAN VE YANLIŞ BİR İŞLEM YAPIP ZARAR VERMEKTEN KORKUYORUM.  BUNLARA ALIŞABİLİR MİYİM?
Nasıl ki bir tıpa, hemşireliğe giden kişiler hiçbir şey bilmeden gidiyorsa, ebeliğe gelenler de aynı şekilde bir şey bilmeden geliyor. Doğum anlatılan feci hikayeler gibi değil, asla görmeden korkup korkmayacağınızı bilemezsiniz. Şuan spiritüel ebelik yaygınlaşmakta, belki de bundan yüzyıllar sonra ebelik geliştikçe ve ebeler, gebeler ve toplum doğumun öneminin farkına vardıkça bu korkunç hikayeler kalmayacak. Yanlış yapma korkusu ise asla bir korku olmamalı, çünkü biz zaten doğru öğrenmek için eğitim alıyoruz, işlemleri yaptıkça bu korku kendini tecrübeye bırakıyor merak etmeyin. Zaten çıkılan stajlar sizi çalışma hayatına hazırlıyor, karşılaşacağınız tüm vakalar ile rutine alışıyorsunuz. Keyif almaya bakın derim.


MAAŞ ve ATAMALAR
İnanın hangisi ne kadar alıyor ben bile kulaktan duyma rakamları biliyorum. Ama yeni başlayan ile kıdemli kişiler daha farklı maaş alıyor. Ayrıca maaş konusu önemli ama farklı mesleklerin farklı maaş alması gayet normal, bunun yüksek maaş alanını seçme gafleti hiç doğru bir şey değil, ilk kriter bu olmasın sizin için. Çünkü en en fazla 200-300 tl oynuyor aralarında.
Atama kısmına gelecek olursak, aşırı derecede taşlanan bir durumdayız. Çünkü her yıl okullara alınan hemşirelik öğrencisi ve ebelik öğrencisinin sayısı yahut verilen mezunların sayısı bile eşit değilken nasıl ebeliğin atama sayısı daha düşük diye kıyaslanabilir ki. Lütfen şu karamsar ve küçümseyen insanlardan uzaklaşın. Hayalinize doğru gidin.

MEZUN OLMA KRİTERİ VE UNVANI
Ebelik bölümünü seçmeyi düşünenlerden bir soru daha aldım. Mezun olmak için okulların kriterleri oluyor, bunları tamamlayamazsak mezun olamayacak mıyız diye. Evet okulların kriterleri var. Genel olarak 40 Normal Spontan Doğum yaptırma, bakım verme gibi. Ama kriter tamamlama aşırı uç bir şey değil. Gerekirse nöbetlerle bile halledilebilecek şeyler korkmayın. Zaten dönem için de bile bir sürü staja çıkıyoruz. Biraz hocalarımızın inisiyatifine kalmış bir şey. Daha 4. Sınıf olmadım o yüzden umarım böyledir :)
Mezun olunca “EBE” unvanı alıyoruz. Ebe-hemşire unvanı çok eskilerde iki bölümün birleştirilerek okutulmasından kalma bir şey.  Ebeliğin Türkiye deki tarihini anlatan bir kitap var bende oradan öğrendim. Belki kitabın bölüm bölüm özetini de eklerim, ilgisi olanlar okuyabilir.



Önemli olan sizin hangisine ilginiz olduğu, fakat sağlık istiyorum fark etmez, doğum ve gebeler ilgimi çekiyor diyorsanız, ebelik sizi bekliyor :) 

Yorumlar

  1. Şuan hangi ünidesiniz ben de ebelik istiyorum sıralamanız kaçtı acaba ?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bende ebelik istiyorum fakat sıralama ile ilgili sorularım var sizinle iletişime geçme sansım var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, instagram adresim bir süre kapalıydı şu an açık, oradan iletişim kurabiliriz :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

1. SINIF STAJINDA NELER YAPTIK ?

ANATOMİYE NASIL ÇALIŞTIM? ANATOMİ NASIL BİR DERS?